Test Verwerkingsproces
Hoe ver ben je met het achter je laten van seksueel misbruik?
Seksueel misbruik verwerken is werk verzetten.
Test verwerkingsproces
Je staat op het punt de vragenlijst in te vullen over het verwerkingsproces van seksueel misbruik.
Na het invullen krijg je een gedetailleerde uitslag over hoe ver je bent in dit proces.
Lees voor het invullen deze tekst goed door. Dan weet je waar je aan begint. Doe er niet te licht over.
Verwerken van seksueel misbruik is werk verzetten. Deze test stelt vragen over vele onderwerpen die op je weg komen in het verwerkingsproces. De score maakt duidelijk hoe ver je bent en wat je nog te doen hebt.
De uitslag kan heel confronterend zijn en tijdens het invullen kunnen een veelheid aan gevoelens naar boven komen.
De lijst dient om je bewuster te maken van alle items die spelen bij seksueel misbruik en het verwerken daarvan. Het geeft aan wat al gedaan is maar ook wat nog niet. Het geeft je houvast in wat je nog kan / moet doen om verder te komen. Dat kan je als heel onprettig ervaren. Dit is echter geen wedstrijd. Je krijgt aan het eind een leidraad waar je mee verder kunt. Het is de bedoeling dat het je helpt in het proces. Weet dat seksueel misbruik een aanslag op je ziel is en de schade is niet van de één op de andere dag is hersteld.
Mannen en vrouwen die als kind seksueel misbruikt zijn, hebben bijna allemaal dezelfde problemen en klachten. Om door deze problemen heen te komen en het misbruik achter zich te laten, moet werk verzet worden. De vragen op deze lijst behandelen precies de onderwerpen die aangepakt en doorgewerkt moeten worden. De meest bekende problemen zijn schaamte, schuld, geheim, eenzaamheid, agressie, onveilig voelen, alsmede vragen over sekse-identiteit (man/vrouw zijn) en seksuele identiteit (ben ik hetero, homo, pedo).
Effecten van het invullen
Confronterend, erkenning, herkenning. “Dat hoort er dus ook bij.” Het invullen kan confronterend zijn. Je komt verder in contact met de schade die werd aangericht door het seksueel misbruik. De vragenlijst is zo opgebouwd dat het de verwerkingscurve volgt van boven het misbruik leven tot aan het voltooien van het verwerkingsproces: het geven van betekenis aan de ervaring in je leven. Dat betekent dat ook bij het invullen van de lijst, je meer realiseert op hoeveel gebieden misbruik heeft ingegrepen. Je wordt in contact gebracht met wat er in je speelt aan onopgeloste vragen, verwarring en pijn.
Dit onder ogen kunnen en durven zien is een onderdeel van het proces.
Hoe ver ben je met het verwerken van seksueel misbruik? Met verwerkt hebben wordt bedoeld:
- de ervaring ligt in je geschiedenis, niet meer in de actualiteit
- je kan met gemak over de ervaring praten
- je voelt je niet meer schuldig
- je schaamt je er niet meer voor
- je bent volledig bij het leven betrokken
- je hebt beheer over je seksualiteit
- je weet je seksuele voorkeur
- je kan conflicten overleven en ze helpen je om verder te komen
- de dader is niet meer bepalend in je leven
- je kan hem/haar vergeven of accepteren
- je bent niet meer overgeleverd aan je zucht naar erkenning
- je kan jezelf erkennen
Disclaimer
Deze lijst is niet persé bedoeld als diagnose instrument maar als hulpmiddel om in contact te komen met onderwerpen die met seksueel misbruik verbonden zijn. Bij de grote meerderheid van de volwassenen die als jongen / meisje seksueel misbruikt zijn, komen de genoemde onderwerpen in het verwerkingsproces aan de orde. Als ze niet worden doorgewerkt, verhinderen ze de voortgang van dit proces. Zij blijven dan de weg naar de vrijheid versperren.
Let op: elke vragenlijst begint met beveiligingsvraag. Als je browser internet explorer is, dan lukt het soms niet om verder te komen. Gebruik dan een andere browser: met firefox of chrome lukt het wel.